حتما تا به حال نام داروی کورتون را شنیده اید. در توضیح کورتون یا کورتواستروئید لازم است بدانیم که کورتون یکی از انواع چربی هایی است که در کبد ساخته می شود. ماده اولیه کورتون ، کلسترول می باشد و غده فوق کلیوی از این ماده جهت ساخت هورمون ها استفاده می کند. این ماده هم به صورت داروی خوراکی و هم به صورت تزریقی کاربرد های مختلفی دارد و جهت درمان برخی بیماری ها و اختلالات استفاده خواهد شد. اما ارتباط تزریق کورتون با جراحی بینی چیست؟ با این مقاله از سایت دکتر لیلا دلخواه اکبری همراه باشید تا به پاسخ این سوال برسید. 

 

تزریق کورتون

 

چرا تزریق کورتون؟؟

پس انجام عمل زیبایی بینی ، جراح برای کاهش التهاب و تورم استفاده از کورتون را تجویز می نماید. تزریق استروئید نه تنها در جراحی دماغ اولیه ، بلکه در جراحی ترمیمی نیز کاربرد دارد. در عمل بینی ، ترزیق مستقیما در ناحیه بینی انجام خواهد شد. ناحیه تزریق کورتون بسته به میزان ورم در محل های مختلف بینی انجام می گیرد. این مساله به این معنی است که در بعضی بیماران نوک بینی ورم بیشتری دارد و در بعضی دیگر ممکن است این ورم مانع به نمایش در امدن قوسی باشد که جراح حین عمل سعی در ایجاد آن داشته است.
همانطور که گفته شد ، اصلی ترین علت تجویز استروئید در رینوپلاستی از بین بردن تورم در بینی است. تورم در هر فرد پس از عمل درجه های مختلفی دارد. عوامل به وجود امدن این تورم ، مستقیما به نوع پوست فرد و روند جراحی بستگی دارد که در برخی افراد بیشتر و در برخی دیگر کمتر دیده خواهد شد. در اغلب بیماران ، در مرحله اولیه حد زیادی از تورم و التهاب پس از جراحی ، در حدود 10 تا 14 روز بعد از بین خواهد رفت اما در بعضی افراد این تورم برای ماه ها و حتی یک سال ادامه دار خواهد بود و به خودی خود رفع خواهد شد. اما بعضی از بیماران ترجیح می دهند این روند سریعتر طی شود و به فرم ایده ال بینی خود برسند. این دسته از بیماران یکی از گزینه های اصلی تزریق کورتون هستند. بدیهی است که برای سرعت بخشیدن به کاهش تورم و التهاب و رسیدن به فرم طبیعی بینی کورتواستروئیدها تزریق شوند.

انواع استروئیدها

استروئیدها انواع مختلفی دارند که می توانند در راستای رفع ورم از سوی پزشک جراح انتخاب شوند. کورتیزون ها نوع شایعی از این انواع این کورتون ها هستند. با این وجود ، انتخاب اصلی نیستند و ممکن است تریامسینولون ها که با نام تجاری کنالوگ شناخته می شوند ، تجویز شوند. کنالوگ نوعی کورتیکواستروئید است که در غلظت های متعدد در دسترس است. بالاترین غلظت این نوع از کورتون ، قوی ترین نوع تزریقی استروئیدها است و اثر بخشی ضد التهابی آن در بال اترین حد ممکن قرار دارد. اغلب جراحان پلاستیک درجات مختلفی از غلظت کنالوگ را برای از بین بردن ورم و التهاب و اسکار پس از رینوپلاستی تجویز می نمایند و این تزریق موفقیت امیز بوده است.

چه زمانی می توان تزریق کورتون به بینی انجام داد؟

زمان تزریق استروئیدها به بینی پس از جراحی زیبایی بینی ، مبحث مهمی در رینوپلاستی و جراحی ترمیمی بینی است. تصور برخی متخصصان زیبایی این است که یک تا دو ماه پس از انجام عمل ، می تواند تزریق در از بین بردن عوارض احتمالی از جمله ورم و التهاب ، موثر باشد. این مبنای زمانی بر این اساس شکل گرفته است که در ماه های اول و دوم پس از عمل ، بدن کلاژن های بیشتری را در پوست تولید می نماید. این کلاژن ، در ناحیه بافت اسکار بعد از عمل نیز به وجود خواهد آمد. پس در دوران اولیه پس از عمل بینی ، پوست اطراف بافت زخم شده در حال کلاژن سازی است، پس تزریق کورتون می تواند موثرتر باشد. برخی دیگر از متخصصان تصور می کنند که تورم ممکن است در ماه های بعد نیز رخ دهد. همچنین در نظر داشته باشید که تمام بافت اسکار بد نیستند و بافت اسکار در ماه های نخستین می تواند مفید هم باشند. پس تزریق در فاز اولیه که ورم غیر طبیعی دیده می شود ، یعنی ماه اول تا دوم ، انچنان نمی تواند موثر باشد.

این دسته از متخصصان بر این عقیده اند که برای انجام تزریق نیاز است تا ماه سوم یا چهارم پس از عمل دماغ ، صبر کرد. چرا که بیشتر بیماران در این بازه زمانی است که می توانند تغییرات بینی خود را مشاهد کنند و از وجود و عدم وجود تورم مطلع شوند. پس از گذشتن از این دوره ، تزریق کورتون به روند بهبودی ورم کمک خواهد نمود. با توجه به شرایط بیمار و میزان ورم ، پزشک می تواند زمان دقیقی را در مورد تزریق انتخاب نماید.

تزریق استروئید در چند مرحله انجام می گردد؟

برخی بیماران فقط نیاز به یک بار تزریق ماده کورتون دارند. اما در برخی دیگر ، تزریق اول ، بخشی از مراحل از تزریقات لازمه است که باید انجام شود. پس ممکن است فرد نیازمند یک سری از تزریقات در فواصل زمانی معین باشد. متخصص جراح پلاستیک ممکن است بین هر تزریق در بینی ، 6 تا 8 هفته فاصله بیندازد.

عوارض احتمالی تزریق کورتون

احساس درد و ناراحتی در محل تزریق می تواند یکی از عوارض احتمالی باشد. کبودی و تب نیز از دیگر عوارضی ست که فرد ممکن است به ان دچار گردد ، هر چند این عوارض در همه افراد رخ نخواهد داد و مشابه نیست.
یکی از عوارض جدی که ممکن است پس از تزریق استروئیدها اتفاق بیفتد ، فرو رفتگی در ناحیه تزریق است. از سویی دیگر همانطور که تزریق کورتون می تواند بافت اضافی و ورم را از بین ببرد ، می تواند باعث ایجاد بافت نرم دیگری نیز بشود. این فرآیند که که بافت نرم دیگری به وجود می آید را آتروفی می گویند. اگر ماده کورتون وارد پوست و چربی موجود در آن ناحیه شود ، اتروفی اتفاق خواهد افتاد. جراح پس از اینکه متوجه ایجاد این بافت نرم شود ، برای چند هفته صبر می کند تا بافت را به دقت بررسی نماید. در بیشتر موارد ، این بافت به خودی خود و بدون نیاز به درمان خاصی از بین خواهد رفت و بدن فرد بخشی از حجم بافت نرم به وجود امده را ترمیم خواهد نمود. خوشبختانه به وجود آمدن این بافت نرم پس از تزریق استروئید رایج نیست به خصوص اگر پزشک شیوه های محتاطانه و بی خطری را برای انجام تزریق اتخاذ نموده باشد.

تزریق کورتون جهت کاهش تورم بعد از جراحی زیبایی بینی

تورم و التهاب در هر نوعی از روش های عمل زیبایی بینی غیر قابل اجتناب است اما تورم ایجاد شده به نوع پوست و میزان تغییراتی که پس از جراحی ایجاد کرده است ، بستگی خواهد داشت. در اکثر بیماران ، در فاز اول تورم ناشی از عمل ، میزان زیادی از التهاب طی حدود دو هفته به طور خود به خود از بین می رود اما این تورم در برخی می تواند تا ماه ها طول بکشد. در این موقع است که جراح از تزریق استفاده خواهد کرد تا به پروسه رفع تورم و التهاب سرعت ببخشد. این تزریق این امکان را به بیمار خواهد داد تا زودتر به ظاهر بینی مطلوب خود برسد.

تزریق کورتون جهت جلوگیری از اسکار بافت پس از رینوپلاستی

از تزریق استروئید می توان در جهت جلوگیری از بافت اسکار در ناحیه عمل شده استفاده نمود. در بیمارانی که دارای پوستی ضخیم تا بسیار ضخیم هستند ، ایجاد بافت اسکار در بین بینی و استخوان و همچنین پوست بینی شان بیشتر اتفاق می افتد.
اگر پس از معاینات مشخص شود که میزان این اسکار بیش از حد ممکن است میتوان برای تزریق تصمیم گیری کرد. در اغلب بیماران تزریق استروئید می تواند از تشکیل این بافت اسکار که ناخواسته به وجود می ایند جلوگیری کند. مزیت تزریق این است که بیمار شانس بهتری برای به دست آوردن نتیجه ای بهتر در زمانی کمتر خواهد داشت.

مراقبت ها و نقاهت پس از تزریق کورتون

  • پس از انجام تزریق فرد نیاز دارد حدود ده روز فعالیت های سنگین نداشته باشد. اما استراحت در حد یک روز کافی به نظر می رسد. انجام فعالیت های سنگین فیزیکی می تواند جریان فشار خون را بیشتر نماید و موجب تورم بیشتر شود.
  • استفاده از مسکن ها می تواند در جهت کاهش درد به فرد کمک نماید. همانند رینوپلاستی ، پس از تزریق نیز لزوم پرهیز از مصرف داروهای رقیق کننده خون ضروری است. لازم است فرد سر خود را پایین نیاورد ، زیرا پایین بودن سر می تواند جریان خون را به سمت بینی معطوف نماید و ریسک خونریزی را بالا ببرد.
  • از ناحیه تزریق طی دو تا سه روز به طور جدی مراقبت نمایید و از فشار و لمس آن ناحیه اجتناب کنید. دست زدن به بینی و یا فین کردن نیز می تواند باعث آسیب شود. جهت کاستن از درد در ناحیه ، کمپرس سرد موثر است.